Αγαπητοί γονείς,

Οι μαθητές του Γυμνασίου Άμφισσας παρακολούθησαν τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Άμφισσας την θεατρική παράσταση «Τα ανδραγαθήματα του Σκαπίνου» του Μολιέρου από την εκπαιδευτική θεατρική κοινότητα «Πράξις» μαζί με το Θέατρο Λύχνος.

Δυο λόγια για την παράσταση

«Τα ανδραγαθήματα του Σκαπίνου» του Μολιέρου. Ίσως το πρώτο θεατρικό έργο που έχει αναφορά στην κακοποίηση των διαφορετικών ανθρώπων.  Δύο παιδαγωγοί, ο Σκαπίνος και ο Σιλβέστρος, παρά τις γνώσεις και την ιδιότητα τους, δέχονται ανηλεώς bullying λόγω των χαρακτηριστικών τους.  Όχι μόνο από τους εργοδότες τους αλλά και από τα παιδιά των εργοδοτών, όπου είναι μαθητές τους.  Στο τέλος όμως, όπως συμβαίνει πάντα, αυτός που κερδίζει είναι το μυαλό και η δύναμη της  ψυχής.  Η σάτιρα, αυτή των ηθών του Μολιέρου, γράφτηκε το 1671 και ακόμα διατηρεί την φρεσκάδα και την επικαιρότητα της.

Ο Μολιέρος (1622-1673) ήταν Γάλλος θεατρικός συγγραφέας και ηθοποιός. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους δασκάλους της κωμωδίας στη δυτική λογοτεχνία καθώς και κλασσικός ποιητής των γαλλικών γραμμάτων. Ανήκε στο καλλιτεχνικό κίνημα του κλασικισμού.

Ο Μολιέρος γεννήθηκε στο Παρίσι και σπούδασε Νομική. Ωστόσο, ασχολήθηκε με το θέατρο, φτιάχνοντας έναν θίασο από ηθοποιούς που τον ονόμασε Λαμπρό Θέατρο και από το 1645 ως το 1658 γύριζε στις γαλλικές επαρχίες δίνοντας παραστάσεις με έργα δικά του και άλλων συγχρόνων του. Από τα πιο γνωστά του έργα είναι : Το σχολείο των γυναικών, Ο Δον Ζουάν, Ο Μισάνθρωπος, Ο Φιλάργυρος, Ο Ταρτούφος, Ο Αρχοντοχωριάτης, Ο κατά φαντασίαν ασθενής, Ο γιατρός με το στανιό, Ο Ταρτούφος κ.ά

Τα έργα του καθρεφτίζουν την κοινωνία της εποχής του και διακωμωδούν διάφορα πάθη: ζήλεια, φιλαργυρία, υποκρισία, εγωισμό, κτλ Η κωμωδία του Μολιέρου αποβλέπει στη βελτίωση των ηθών.