Το συγκεκριμένο πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε με τους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου την Πέμπτη 30/11/2023. Το γεωμυθολογικό μονοπάτι-πρόγραμμα του ΚΕΠΕΑ Άμφισσας επιχειρεί να διασυνδέσει τις αλλαγές στο φυσικό περιβάλλον με τις γεωλογικές και κλιματικές αλλαγές κατά τη «μυθολογική περίοδο». Μαθητές κι εκπαιδευτικοί, συνοδευόμενοι από τον υπεύθυνο του ΚΕΠΕΑ Άμφισσας, περπάτησαν στο αρχαίο μονοπάτι που συνδέει τους Δελφούς με το Χρισσό και είχαν την ευκαιρία, όχι μόνο να θαυμάσουν το εξαιρετικό δελφικό τοπίο αλλά και να παρατηρήσουν τη βιοποικιλότητα της περιοχής, των γεωτόπων, της διαχείρισης του νερού. Επιπλέον, είχαν την ευκαιρία, ερμηνεύοντας τον αρχαίο μύθο, να συνειδητοποιήσουν τη διαδρομή των αρχαίων προσκυνητών για να φτάσουν στο φημισμένο Μαντείο όταν αποβιβάζονταν στην αρχαία Κίρρα.

Μαθητές κι εκπαιδευτικοί επέστρεψαν με τις καλύτερες εντυπώσεις και τη διάθεση για τον, εκ νέου, προγραμματισμό παρόμοιωνεπισκέψεων.

Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί:

Ανδρικάκη Νικολέτα, ΠΕ05

Καραχάλιου Γεωργία, ΠΕ01

Μπάκα Γεωργία, ΠΕ02.50

Μπαμπαλιάρη Παναγιώτα, ΠΕ 02.50

Παράλληλη δράση:

Σε τι χρησίμευε ένας χάλκινος τρίποδας; Πότε και γιατί ήρθε στους Δελφούς ο Απόλλωνας; Ποιοι χάρισαντη μαρμάρινη Σφίγγα; Ποιοι αρχαίοι ηγεμόνες ζήτησαν χρησμούς; Ποιες πόλεις έστειλαν πολύτιμα δώρα; Τι κρατούσε στα χέρια του ο Ηνίοχος; Ποιους  μύθους ζωντανεύουν ταμικρά αγαλματίδια;

Σε τέτοιου είδους ερωτήσεις προσπάθησαν να απαντήσουν οι μαθητές της Γ’ γυμνασίου που συμμετείχαν στην επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, την Πέμπτη 30/11/2023 και συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα «Αναζητώντας το δικό μου χρησμό», που έχει εκπονηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας και υλοποιείται από ειδικούς αρχαιολόγους. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, σχεδιασμένο για ομαδική εργασία που επιχειρεί να αναδείξει τη σχέση μεταξύ των χρησμών του αρχαίου μαντείου και των πολύτιμων αναθημάτων του και προσκαλεί το μαθητή να αναγνωρίσει αρχαίους και ακόμη γνωστούς μύθους, μέσα από τα μοναδικά του εκθέματα.

Οι μαθητές, ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση, αφέθηκαν στη μαγεία των αρχαιολογικών ευρημάτων και προσπάθησαν να μαντέψουν το συμβολισμό τους μέσα από γνώσεις που ήδη διέθεταν από την αρχαία ιστορία και τη μυθολογία.